Završena besplatna obuka “EU Projekti od A do Z”

Više od 90 predstavnika privrede i 20 predstavnika komorskog sistema imali priliku da besplatno pohađaju petodnevnu sertifikovanu obuku EU Projekti od A do Z u okviru projekta “Razvoj inovativnih usluga za podizanje kapaciteta MSPP u korišćenju sredstava EU.
Na osnovu urađene SWOT analize u Izveštaju EK o napretku Republike Srbije za 2015. godinu za različite sektore (inovacija, IT, poljoprivreda, regionalni razvoj, energetika, zaštita životne sredine i sl.) dostupnost sredstava iz predpristupnih i bilateralnih sredstava EU predstavlja priliku, dok nedovoljni kapaciteti za apsorpciju sredstava u istim sektorima predstavljaju pretnju za razvoj privrede u ovim oblastima. Upravo zbog ograničenja privrednih društava u vidu nedovoljne informisanosti, nedostatka znanja i veština za apliciranje i realizaciju projekta, ali i nerealne slike o sopstvenim kompanijama, Centar za upravljanje projektima Privredne komore Srbije pokrenuo je projekat čije su aktivnosti usmerene upravo na podizanje kapaciteta inovativnih MSPP za korišćenje sredstava fondova Evropske unije. Projekat pod nazivom “Razvoj inovativnih usluga za podizanje kapaciteta MSPP u korišćenju sredstava EU“, finansiran je od strane Razvojne agencije Srbije koja u okviru Programa Finansijska podrška poslovnoj institucionalnoj infrastrukturi podržava najbolje projektne ideje i ima za cilj razvoj privrednih subjekata zasnovan na znanju, inovativnosti, konkurentnosti i poslovnom udruživanju.
Doprinos u ostvarivanju ovog cilja jeste i rezultat jedne od projektnih aktivnosti koji se ogleda u više od 90 predstavnika privrede i 20 predstavnika komorskog sistema koji su imali priliku da besplatno pohađaju petodnevnu sertifikovanu obuku „EU Projekti od A do Z“. Obuke održane u Novom Sadu, Kragujevcu i Beogradu i pružile su sveobuhvatan pregled mogućnosti finansiranja projekata iz EU fondova, dok su eminentni predavači u ovoj oblasti proveli učesnike kroz ceo proces razvoja projekta, od ideje, pripreme, kreiranja i pisanja predloga projekta, budžeta kao i izrade neophodne dokumentacije.
Ono što je ovaj program obuke razlikovalo od drugih jeste razvoj logičke matrice projekta (LFM), koji predstavlja nemerljivu pomoć u strukturi i formulaciji projektne ideje. Takođe, bitan deo obuke bio je posvećen pripremi tenderske dokumentacije za sprovođenje javnih nabavki po pravilima EU (PRAGprocedure).
Predstavnici firmi Univerexport, Frikom, Com Trade, Kuč Company, Komanija Blagojević, Pošta Srbije, Institut Goša, Agencija za kontrolu letenja, Rubin Kruševac, Panfruit, Tehnounion,Sunce Kragujevac, MK investments, DDOR Novi Sad, Banka Intesa, Addico Banka, JKP Vodovod i kanalizacija, IKT Klaster Centralne Srbije, Jugoinspekt Beograd, Privredni forum mladih, Klaster drvoprerađivača, Savez pčelarskih organizacija Srbije, PSS Institut Tamiš, Energetika Kragujevac, BIC, Business Innovation Programs, Agro World, Superlook, Brana Commerce, Findomestic Banka, Elkoms, L&A Consulting, Optical, Fondacija Centar za mlade talente, samo su neki od zadovoljnih polaznika koji su odgovorili da je obuka u potpunosti ispunila njihove potrebe i očekivanja, tako da u narednom periodu očekujemo da samostalno apliciraju za fondove Evropske unije ili neke druge oblike razvojne pomoći.
Pored uspešno završenih obuka, jedan od glavnih ciljeva projekta jeste i nova inovativna usluga Privredne komore Srbije u vidu E-platforme koja je u izradi. E-platforma ponudiće sadržaje usmerene na podizanje kapaciteta MSPP u korišćenju sredstava EU poput Vodiča za korišćenje sredstava EU koji bi nudio informacije o relavantnim izvorima finansiranja, online webinare i tutorijale za pisanje i vodjenje projekata, relevantnu bazu sertifikovanih konsultanata, kao i interaktivni upitnik za samoprocenu kompanije.
Više o novoj usluzi PKS u narednom periodu.