PKS partner na projektu EIT RIS

Privrednoj komori Srbije odobrena su sredstva za realizaciju projekta u oblasti klimatskih promena i zaštite životne sredine.
Cilj Privredne komore Srbije, kao partnera na ovom projektu, jeste da učestvuje u realizaciji plana EIT RIS programa i da doprinese razvoju saradnje i razmeni iskustava u oblasti edukacije, istraživanja i razvoja poslovanja, kao i da poveća inovativne kapacitete u oblasti zaštite životne sredine. Projekat je namenjen talentovanim studentima, istraživačima, predavačima i preduzetnicima iz Srbije, a predviđa realizaciju radionica, studijskih poseta na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.
Imajući u vidu potrebu za jačanjem institucionalnih i privrednih kapaciteta, a u skladu sa nacionalnom strategijom Republike Srbije i EU strategijama 2020 i 2030 čiji je cilj nadzor i primena politika i mera namenjenih smanjenju zagađenja, Privredna komora Srbije je aplicirala i dobila sredstva kao jedina organizacija iz zemlje koja nije članica Evropske unije.
Climate–KIC najveće evropsko javno-privatno inovaciono partnerstvo fokusirano na klimatske promene, raspisalo je poziv za potencijalne učesnike regionalnog inovacionog programa.

Program je namenjen razvoju saradnje i podsticanju razmene iskustava u oblasti edukacije, istraživanja i unapređenja poslovanja kao i razvoja inovativnih kapaciteta zemalja koja još uvek nisu koristile mogućnosti koje nudi Evropski institut za inovacije i tehnologije (EIT) u okviru Programa razvoja znanja i inovacija KIC-a.
Srbija teži unapređenju energetske efikasnosti i konkurentnosti na energetskom tržištu, poboljšanju bezbednosti snabdevanja i sve većem razvoju obnovljivih izvora energije. Do 2020 godine, Srbija je u obavezi da koristi do 27 odsto obnovljivih izvora energije u skladu sa ugovornim obavezama o energetskoj zajednici, ali i da smanji efekat staklene bašte i smanji zagađenja u energetskom sektoru koje utiču na kvalitet vazduha, vode i zemlje.
Saznajte više o aktivnostima u okviru EIT RIS PROGRAMA