Pokrenut „ISTEN“ projekat

Ređo Kalabrija, 27. Februar 2018.

Pokrenut „ISTEN“ projekat- “Integrisani i održivi transport u efikasnoj mreži”. Ovaj projekat biće posvećen aktivnostima izgradnje kapaciteta za održivi i ujedinjeni razvoj intermodalnog transporta tereta u jadransko-jonskoj regiji.

Početni sastanak projekta održan je 22. i 23. februara 2018. na Mediteranskom univerzitetu u Ređo Kalabrija u organizaciji Odeljenja za informatiku, infrastrukturu i održivo energetsko inženjerstvo.

Projekat ISTEN je odobren budžetom od 1,3 miliona eura, sufinansiran je od strane jadransko-jonskog (ADRION) programa transnacionalne saradnje (ERDF i IPA II) i trajaće 24 meseca. U projekat su uključene različite lokalne samouprave i istraživačke institucije iz oblasti transporta robe kao što su Fondacija za transport i logistiku Emilija- Romanja i Fondacija mreže luka, luka istočnog Jadrana (Italija), luka Kopar (Slovenija), luka Solun i „CERTH“ -Centar za istraživanje i tehnologije (Grčka), Regionalno veće Drača (Albanija), luka Bar i Privredna komora (Crna Gora), Privredna komora Srbije, luka Šibenik (Hrvatska). Saradnja i sa pridruženim partnerima (Bolonja terminal, Univerzitet u Beogradu, luka Drač, SEETO) ima za cilj da se obezbedi najveći mogući uticaj na rezultate koje će „ISTEN“projekat postići. Projekat je namenjen uspostavljanju radnih grupa i transnacionalne mreže koja bi mogla kasnije biti korisna i izvan područja interesa samo ovog projekta. Regionalna uprava Kalabrije, a posebno njeno odeljenje za luke, logistiku i ekonomske aktivnosti, izrazile su veliko interesovanje za planirane aktivnosti i rezultate projekta „ISTEN“. Tokom drugog dana sastanka, tehnička poseta luci Gioia Tauro dala je partnerima priliku da se bliže upoznaju sa najvećim terminalom za pretovar u Italiji i jednim od najvećih kontejnerskih centara na Sredozemnom moru.

Cilj projekta „ISTEN“je unapređenje saradnje na lokalnom, regionalnom i transnacionalnom nivou u pogledu inovativnih rešenja za teretni transport, poboljšanja njegove efikasnosti i jačeg povezivanja između luka i kopnene infrastrukture, u kome bi bile uključene sve relevantne strane. U narednih nekoliko nedelja identifikovaće se transportni i logistički operateri, kao i predstavnici svih partnera koji će biti direktno uključeni na aktivnostima projekta.

Više informacija o projektu možete pronaći na stranama Udruženja za saobraćaj.