Počele besplatne obuke u okviru projekta Privredne komore Srbije

Regionalna privredna komora Novi Sad bila je domaćin prve u nizu besplatne obuke Projekti od A do Z koje, kroz projekat Razvoj inovativnih usluga za podizanje kapaciteta MSSP u korišćenju sredstava EU, sprovodi PKS uz finansijsku podršku Razvojne agencije Srbije.
Veliko interesovanje privrednika za ovu obuku utemeljilo je strateško opredeljenje Privredne komore Srbije da što više svojih članica osposobi za samostalno pisanje i vođenje projekta iz fondova Evropske unije ali i drugih fondova razvojne pomoći.
Markirajući prepreke kao što su nedostatak znanja i veština za apliciranje i realizaciju projekta, ali i nerealne slike o sopstvenim mogućnostima kompanija, Centar za upravljanje projekta Privredne komore Srbije postavio je podizanje kapaciteta inovantivnih MSPP za korišćenje sredstava EU kroz obuke, kao jedan od specifičnih ciljeva ovog projekta, istakla je Ivana Živanović, savetnik u Centru.
Sertifikovane osnovne i napredne obuke imaće za rezultat 75 obučenih predstavnika privrede i 20 predstavnika komorskog sistema koji će imati znanje i veštine za apliciranje projekta.
Prvi dan obuke predviđen je za upoznavanje polaznika sa EU fondovima i glavnih programa koji su na raspolaganju organizacijama iz Srbije poput IPA, Horizont 2020, Erazmus Plus, Kozme, kao i procesu i fazama razvoja projekta, od ideje do ocene istog. Drugog i trećeg dana biće reči o dizajnu predloga projekta i upravljanju projektom kroz pristup logičke matrice, dok je četvrti dan posvećen izradi budžeta projekta. Peti dan obuke obuhvatiće deo o pravilima i procedurama za učestvovanje na tenderima koje raspisuje Evropska unija, tzv. PRAG pravila, namenjena ponuđačima roba i usluga potrebnih za realizaciju projekta. Interaktivne radionice kao nerazdvojni deo programa obuke EU projekti od A do Z svakako će doprineti dinamičnosti ali i lakšem praktičnom razumevanju svih faza projektnog ciklusa.
Naredna obuka biće održana u Regionalnoj komori Kragujevca od 27. februara do 3. marta 2017. godine, dok se ciklus obuka predviđen projektom Razvoj inovativnih usluga za podizanje kapaciteta MSSP u korišćenju sredstava EU završava se u Beogradu, od 27. do 31. marta.
Više informacija OVDE