Osnaživanje izvoznih kapaciteta domaće privrede

Pet domaćih kompanija, uz podršku Privredne komore Srbije, učestvovaće u intenzivnim programima obuke za izvoznike, koji su namenjeni jačanju izvoznih kapaciteta malih i srednjih preduzeća. Po završetku treninga, za predstavnike firmi biće organizovani bilateralni susreti u Indiji, SAD, Kamerunu, Čileu i Kanadi, što je odlična prilika za uspostavljanje saradnje sa firmama u ovim zemljama.

U kolektivnim treninzima i u B2B razgovorima učestvovaće predstavnici srpskih kompanija Pacomm, Avalon Partners, Belit, Technology Partnership iz Beograda, kao i Greensoft ltd iz Novog Sada. Firme su izabrane u konkurenciji 351 kompanije iz 31 zemlje. Ukupno je odabrano 80 pobedničkih preduzeća koja su konkurisala za učešće u programu jačanja izvoznih kapaciteta malih i srednjih preduzeća.

Program se realizuje u okviru Ready2Go projekta koji sprovodi međunarodni konzorcijum privrednih institucija i organizacija, među kojima je i PKS. Vodeći partner je Promos agencija iz Milana.

Treninzi za izvoz na tržišta Kameruna, SAD i Kanade su planirani do kraja godine, a obuke za firme zainteresovane za poslovanje na tržištima Indije i Čilea početkom 2018. Kao rezultat obuka, firme – učesnice u projektu imaće priliku da formulišu međunarodni biznis plan uz podršku Centra za bilateralnu saradnju PKS i Ready2Go eksperata, kao i da učestvuju u događajima namenjenim poslovnom povezivanju na pomenutim tržištima.

Projekat finansiraju Evropska komisija i Izvršna agencije za mala i srednja preduzeća, a sprovodi se uz podršku Evropske mreže preduzetništva ( EEN).

Privredna komora Srbije trenutno realizuje 24 projekta usmerena na unapređenje privrednog ambijenta i poslovnih kapaciteta srpske privrede. Centar za upravljanje projektima PKS kontinuirano prati mogućnosti finansiranja projekata iz programa podrške EU, donatorskih i drugih razvojnih programa pomoći, otvorenih javnih poziva i konkursa. U pripremi je i portal PKS koji će sadržati informacije o EU fondovima kao i sve neophodne informacije važne za pisanje i implementaciju projekata koji se finansiraju iz EU fondova.