Deseta međunarodna konferencija Evropskih energetskih menadžera

S obzirom na okolnosti izazvane Covid pandemijom, Deseta EuremNext konferencija Evropskih menadzera za energiju, virtuelno je održana 30. septembra. S obzirom da je planirano da se održi u Atini, grčki partneri su preuzeli organizaciju dvodnevne online Konferencije, koja je svakako predstavljala jednu od glavnih aktivnosti na projektu EuremNext čiji je cilj uspostavljanje mreže programa obuke za energetske menadžere u šest dodatnih zemalja. Obuka kroz praktične projekte nudi primenu energije i mere efikasnosti i kao takva savršena je priprema za uvod u  upravljanje sistemima energije.
Organizator konferencije po prvi put bila je Nemačka helenska industrijska i trgovinska komora u Grčkoj. Više od 400 registrovanih učesnika iz 34 zemlje širom sveta, posebno iz Evropske unije, želeli su da podele i prošire svoje znanje iz obnovljivih izvora energije i oblasti energetske efikasnosti.
Konferencija je istovremeno emitovana na tri jezika, a prvi konferencijski dan započeo je uvodnim govorima profesora Athanasios Kelemisa (generalnog direktora Nemačko- grčke trgovinske i industrijske komore, Solun, Grčka) i dr Spyros Economou-a (predsednika i generalnog direktora Centra za obnovlјive izvore energije i  štednju, Atina).
Prisutnima se na početku obratio dr Robert Schmidt, predsednik Upravnog odbora EUREM-a i šef odelјenja za inovacije i zaštitu životne sredine Odelјenja pri Nirnberškoj trgovinsko-industrijskoj komori, Nemačka). Naglasio je da je jedinstveni koncept treninga razvijen u poslednje dve decenije. Više od 6.000 evropskih energetika  u više od 30 zemalјa uspešno su prošli obuku uz podršku 70 organizatora i 800 trenera širom sveta. Prema njegovim rečima, upravo iz tog razloga, obuka evoluira i unapredjuje se  iz dana u dan.
Cilј konferencije bio je da se okupe vodeći stručnjaci, iskusni poznavaoci teme, alumnisti EUREM-ovih obuka i zainteresovane strane kako bi razmenili ideje o primeni novih projekata uštede energije, a takođe šireći svetsku mrežu.
Konferencija je bila strukturirana u pet radionica sa temama poput: upravlјanje energijom i energetskom revizijom, obnovlјivi izvori u poslu, klimatizacija i hlađenje vazduha, komprimovani vazduh, digitalizacija i energija.
 
Ukupno 15 različitih projekata predstavili su govornici iz 10 zemalјa, što ne samo je učesnicima pružio intenzivan praktični uvid u razne industrije, već I pregled iz perspektive energetskog revizora.
Fokus je bio na stvarnim pozicijama na terenu podržanim od već implementiranih projekata poput sobe za optimizaciju rashladnog sistema, ugradnje fotonaponske elektrane, LED aplikacije, uloga komprimovanog vazduha u proizvodnji hrane i novi trendovi u tehnologiji CO2.
Alexandra Sdoukou (generalni sekretar za energetiku i prirodne resurse grčkog Ministarstva za životnu sredinu i energiju, Atina) i dr Vincent Berrutto (šef energetske jedinice, izvršni direktor Agencije za mala i srednja preduzeća (EASME), Evropska komisija, Brisel) izvestili su prisutne o sporazumu „Evropa u eri novog zelenog dogovora“, a glavni dogadjaj Konferencije je bila ceremonija dodele nagrada EUREM-a koju je održao Stefan Schmidt.
Dodelјene su EUREMnekt nagrade EnergyManagers u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Estoniji, Letoniji i Srbiji. Deveti put međunarodna nagrada EUREM dodelјena je najbolјem projektu uštede energije od 15 zemalјa za velika (Anida Kusur, Slovenija), srednja (Maria Elena Hernandez Narza, Čile) i mala preduzeća (Tonis Kruzmann, Estonija).
Drugi dan konferencije okončan je završnim govorom dr Stephan Schwarzer-a (zamenika predsednika EUREM Providers Consortium, Beč, Austrija) sa želјom da se učesnici sledeće Konferencije, čije je on organizator, okupe uživo u Beču.
 
Više informacija o aktuelnim aktivnostima na projektu EuremNext pogledajte na sledećem linku https://www.energymanager.eu/files/2020/10/Project-newsletter-EUREMnext-_News-3.pdf