Конференција „Трговина и инвестиције у Републици Србији: актуелни изазови, подршка и програми за пословање“

Онлајн конференција „Трговина и инвестиције у Републици Србији: актуелни изазови, подршка и програми за пословање“ одржана је 29. јула 2020. године у оквиру пројекта „Унапређење оквира за трговину и инвестиције у Републици Србији“, који се спроводи кроз Немачку развојну сарадњу коју имплементира ГИЗ.

Учеснике конференције поздравио је Бојан Станић,  помоћник директора Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију Привредне коморе Србије, који је у уводном излагању указао на перформансе привреде Србије и истакао потребу стратешког решавања проблема изазваних текућом глобалном кризом.

Тамара Илић, менаџер пројекта Развој приватног сектора у Србији     ГИЗ-а је представила активности ГИЗ-а на подршци Министарству привреде у изради Стратегије индустријализације Србије, као и промоцији Србије као инвестиционе дестинације, подршци наступима српских привредника на сајмовима и учешћу у б2б састанцима у оквиру различитих билатералних и регионалних пројеката.

Стеван Обрадовић, помоћник директора Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију Привредне коморе Србије је истакао да Комора годишње изврши преко 25.000 услуга по основу захтева чланица и других клијената, уз континуиран интензиван рад на даљој дигитализацији. Портал Коморе тренутно има преко 15.000 корисника, а оно што га чини посебно важним за привреду јесте и велики број разноврсних информација и публикација који се могу бесплатно преузети.

Бранка Маринковић, виши саветник за финансијску анализу Сектора за стратешка улагања Развојне агенције Србије је у свом излагању представила актуелне програме РАС-а: програм подршке укључивања српских фирми у ланце добављача мултинационалних компанија, програм подршке дигиталној трансформацији МСПП, као и програм подршке МСП за набавку опреме. Истакла је да се 88% немачких инвеститора у Србији изјаснило да би поново изабрали Србију као инвестициону дестинацију.

Марко Мандић, руководилац Центра за Коморски инвестициони форум Западног Балкана Привредне коморе Србије је указао да је током 2019. године, међусобна трговина унутар региона Западног Балкана износила 5,7 милијарди евра, као и да је свакој економији Западног Балкана први спољнотрговински партнер ЕУ, а други сам регион Западног Балкана. Управо из тих разлога, веома је важно уклањање баријера за трговину и инвестиције.

Катарина Момчиловић Матић из ЕЕН мреже је представила стандардизован сет подршке који привредницима обезбеђује преко 3.000 стручњака у 60 земаља широм света. Српским привредницима на располагању стоје могућности коришћење ЕЕН базе пословне сарадње, учешће у међународним б2б састанцима, помоћ за трансфер технологије и учешће у истраживачким пројектима.