PKS realizuje program obuke energetskih menadžera

Privredna komora Srbije realizuje projekat EUREMnext u okviru kojeg će polaznici iz malih i srednjih preduzeća proći obuku za energetske menadžere po standardizovanom evropskom programu EUREM, sa ciljem unapređenja veština i podizanja znanja tehničkih stručnjaka u oblasti poboljšanja energetske efikasnosti.

Projekat EUREMnext trajaće tri godine u Srbiji do februara 2021, obuku će proći 12 polaznika iz malih i srednjih preduzeća. Projekat treba da doprinese podizanju svesti, informisanosti i specifičnog znanja u malim i srednjim preduzeća o benefitima energetske efikasnosti, kao i o dostupnim finansijskim linijama namenjenim ovom sektoru.

Pristupanje evropskoj mreži energetskih menadžera predstavnika kompanija iz Srbije takođe će doprineti kontinuiranoj razmeni znanja i iskustva i upoznavanju sa najsavremenijim tehnologijama i primenjenim rešenjima u domenu energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Program obuke u okviru EUREM-a realizuje se u 27 zemaLja. Obuku je prošlo više od 4.000 polaznika, koji čine mrežu energetskih menadžera, uglavnom zaposlenih u industriji kao energetski konsultanti ili revizori, javnom i u sektoru usluga.

Projekat, u saradnji sa Privrednom komorom Nirnberg, sprovodi konzorcijum od 13 partnera iz Nemačke, Austrije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Estonije, Finske, Grčke, Letonije, Republike Češke, Turske, Španije i Srbije. Finansira ga Evropska komisija kroz Program za istraživanje i inovacije Horizon 2020.

U okviru edukacije polaznici će se upoznati sa opštim pojmovima i regulativom u energetskoj efikasnosti i sistemu energetskog menadžmenta, osnovnim odredbama standarda SRPS EN ISO 50001:2012, indikatorima, uporednom statistikom, načinima kvalitetnog prikupljanja i analize podataka. Prikazivanje potrošnje energije, godišnji izveštaji o ostvarenju ciljeva uštede energije, trgovina emisijama, zelene informacione tehnologije, biće neke od tema o kojima će učiti budući energetski menadžeri.