Održani sastanci sa strateškim partnerima u Srbiji za realizaciju aktivnosti projekta SENSES

U toku dvodnevne posete Srbiji makedonske delegirane predstavnice Nikice Kusinikove iz organizacije Konekt, koja istražuje stanje socijalnog preduzetništva u regionu Zapadnog Balkana realizovane su posete sledećim organizacijama, a u kojima su uzele učešće i predstavnici Privredne komore Srbije: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Delta Holding i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom.

Na sastancima su prikupljena i razmenjena iskustva sa predstavnicima relevantnih organizacija, zabeleženi su problemi koje socijalna preduzeća u Srbiji imaju, a predstavnici Privredne komore Srbije su izneli planove i aktivnosti koje su predvidjene projektom SENSES. Posebno je najavljeno istraživanje koje će biti obavljeno medju 50 socijalnih preduzeća do kraja godine, a pomoć partnerskih organizacija u ovom procesu je svakako dobrodošla.

Delta Holding je govorila o projektu Zasad za budućnost kojim su podržali 11 socijalnih preduzeća – poljoprivrednih proizvodjača. Prve godine je podržana primarna proizvodnja u oblasti poljoprivrede davanjem grantova i stručne pomoći, a naredne godine sekundarna. Kompanija je nekima ponudila otkupe proizvoda, a u ovoj godini će se potruditi da rade na održivosti poslovanja preduzeća . Kao izazov vide – dobijanje standarda kvaliteta kako bi bili u mogućnosti da plasiraju svoje prozvode na šire tržište. Predstavnici kompanije su istakli potrebu da se formira telo koje će da ujedini različite interese socijalnih preduzeća.

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom je iznela pregled nacrta Zakona o socijalnom preduzetništvu, iznela šta su izazovi civilnog društva koji posluje po principima socijalnog preduzeća i iznela je njihov stav da se ne zalažu toliko da se nacrt Zakona usvoji (zbog ne preterano dobrog iskustva iz okruženja nakon usvajanja Zakona), već da bi im više koristila Strategija za razvoj socijalnog preduzetništva. Svakako je Kancelarija istakla potrebu da se ova oblast bolje uredi. Na sastanku je takodje istaknuta potreba da se ujedine interesi različitih aktera, iako je to zaista veliki izazov, s obzirom na raznovrsnu delatnost socijalnih preduzeća.