Prva srpska laboratorija za rast i razvoj tehnoloških startapa u agro-industriji

Srpski tehnološki startapi u agro-industriji po prvi put će imati priliku da razviju i internacionalizuju poslovanje upravo iz svoje zemlje kroz uspostavljanje prvog ScaleUp Lab-a u četiri partnerske zemlje – Austrije, Slovenije, Nemačke i Srbije.

Privredna komora Srbije u okviru svog Centra za saradnju sa privredom i MMSP deo je projekta SCALEUP4EUROPE finansiranog od strane Evropske komisije kroz poziv Horizont 2020, koji za cilj ima da uspostavi jedinstveno tržište ponude i potražnje četiri partnerske zemlje – Austrije, Slovenije, Nemačke i Srbije, na polju jačanja kapaciteta domaćih tehnološko-inovativnih MSP i unapređenju njihove poslovne saradnje sa velikim sistemima, investitorima i drugim potencijalnim poslovnim partnerima.

Pored Privredne komore Srbije, parneri na projektu su i UnternehmerTUM – vodeći startap hab iz Nemačke, Pioneers iz Austrije – jedna od najvećih mreža koje okupljaju startape i investitore iz Evrope, Pomurski tehnološki park iz Slovenije, kao i Berchtesgadener Land Wirtschaftsservice, regionalna razvojna agencija iz Nemačke kao nosilac projekta.

Inicijativa za realizaciju ovog projekta proistekla je iz potrebe kako domaćih tehnološko-inovativnih mikro, malih i srednjih preduzeća, tako i MMSP iz partnerskih zemalja da unaprede svoje poslovanje, usklade ga sa potrebama velikih klijenata/sistema i unaprede interne kapacitete za internacionalizaciju poslovanja, kroz uspostavljanje ScaleUp Lab-ova na tržištima partnerskih zemalja.

Glavni fokus projekta biće usmeren na uspostavljanje „Scaleup Lab“ laboratije za skaliranje inovativno-tehnoloških startapova u četiri partnerske zemlje (Austrija, Nemačka, Srbija i Slovenija), u 4 industrije – Agritech, Automotive, Smart City i Health-tech. Laboratorije će omogućiti tehnološkim startapovima dobro strukturiran i inovativan pristup preko-graničnom tržištu kroz saradnju sa korporacijama, investitorima i javnim institucijama.

Projekat će okupiti velike sisteme kojima su potrebna inovativna rešenja za unapređenje poslovnih procesa, tehnološko-inovativne startapove sa potencijalnim rešenjima, eksperte istraživače i druge postojeće servise i stakeholdere kao što je Startup Europe one-stop-shop, habovi, inkubatori, akademska zajednica i sl.

U laboratorijama startapi će razvijati svoja rešenja i pripremati ista za nova tržišta. Ovo uključuje alate za akceleraciju kao što su Scaleup Camps kao i alate koji će omogućiti uparivanje rešenja startapova sa potrebama korporacija.

Takođe, projektom je planirana izrada Platforme za ponudu i potražnju (B2B/B2C) koja bi omogućavala direktno povezivanje i komunikaciju između potencijalnih poslovnih partnera (tehnološki-inovativnih startapova i velikih kompanija) sa teritorije Austrije, Nemačke, Srbije i Slovenije.

Kroz učešće na ovom projektu, Privredna komora Srbije će omogućiti interanacionalizaciju poslovanja i povezivanje tehnloško-inovativnih firmi sa teritorije Srbije sa velikim sistemima, MSP firmama i investitorima iz Slovenije, Austrije i Nemačke. Ujedno, omogućiće i domaćim firmama da prilagode svoje proizvode potrebama gore pomenutih tržišta, ali i dati priliku da svoje proizvode plasiraju na ista preko E-platforme za ponudu i potražnju.

Ovakav vid saradnje kreiraće čvršću koaliciju malih i velikih preduzeća koja posluju na teritoriji Srbije, Slovenije, Austrije i Nemačke i time unaprediti komunikaciju koja će dovesti do dinamičnije poslovne saradnje, stimulativnijeg tržišta zasnovanog na kapitalu i stimulisanja novih radnih mesta.

Uspostavljane prvih ScaleUp Lab-ova startapi mogu očekivati u 2021. godini, a do tada tim Privredne komore Srbije aktivno će raditi na njihovoj pripremi za učešće na programu i na unapređenju ekosistema posvećenog razvoju tehnoloških startapa u AgroTech-industriji.